Δράση Συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, ωφελούμενων ΤΕΒΑ της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Αχαΐας.

2020-09-23 15:05

Αφορά γονείς με παιδιά που ειναι στο ΤΕΒΑ

Δράση Συμβουλευτικής υποστήριξης γονέων, ωφελούμενων ΤΕΒΑ της Κοινωνικής Σύμπραξης Π.Ε. Αχαΐας.
Μια Κοινωνική Δράση Στήριξης από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών

Η δράση Συμβουλευτικής υποστήριξης «Δυναμώνουμε μαζί στο σχολείο - Συμβουλευτική γονέων» σχεδιάστηκε νια τους γονείς - ωφελούμενους του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους απόρους) των Δήμων Πατρέων, Ερυμάνθου, και Δυτικής Αχαΐας και υλοποιείται από την I. Μητρόπολη Πατρών στο πλαίσιο των Συνοδευτικών Μέτρων της Κοινωνικής Σύμπραξης της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, τα οποία στοχεύουν στην ενδυνάμωση και ψυχοκοινωνική στήριξη των ωφελούμενων ΤΕΒΑ/FEAD..

Η δράση αφορά στην παροχή συμβουλών σε γονείς από ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό μέσω τηλεφώνου, στο πλαίσιο της παρούσας ψυχοπιεστικής συνθήκης ζωής του COVID-19,  και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των παιδιών και εφήβων με την επιστροφή τους στο σχολικό περιβάλλον.

Οι κατευθύνσεις νια ενθάρρυνση και συναισθηματική στήριξη των παιδιών θα κινηθούν: στη διατήρηση της ψύχραιμης στάσης, στην ενημέρωση από έγκυρες και αξιόπιστες πηγές, στη διασφάλιση ενημέρωσης, διάχυσης και διαχείρισης βασικών πληροφοριών πρόληψης στους μαθητές, στη διαθεσιμότητα νια συζήτηση των προβληματισμών και των ανησυχιών τους, στην παροχή πληροφοριών με τρόπο και περιεχόμενο σύμφωνο με την ηλικία και το στάδιο της γνωστικής ανάπτυξης των μαθητών, στην αποφυγή απόδοσης  ευθυνών/κατηγοριών νια την αποφυγή στιγματισμού των μαθητών.  

Η παρεχόμενη συμβουλευτική εστιάζει στις σχέσεων γονέων - παιδιών & εφήβων υπό το πρίσμα των νέων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία και της αποτελεσματικής διαχείρισης της νέας καθημερινότητας του σχολείου.

Στόχος είναι να υποστηριχθούν οι γονείς, να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους ώστε να μειωθούν τα αρνητικά συναισθήματα μέσα από ανοιχτή και ειλικρινή επικοινωνία.

Όταν καλλιεργείται ένα κλίμα μυστικοπάθειας και αποφυγής της αλήθειας, το άγχος και ο φόβος ενισχύονται. Στα παιδιά/εφήβους θα πρέπει να εξηγηθεί ότι στην παρούσα κατάσταση δύσκολα συναισθήματα (όπως θυμός, φόβος, θλίψη)είναι αναμενόμενα και φυσιολογικά.

 Η θωράκιση των μαθητών με τα στοιχεία εκείνα που θα τους καταστήσουν ικανούς να αναπτύξουν το αίσθημα ασφάλειας στο σχολικό περιβάλλον αλλά και γενικότερα, είναι ζήτημα κομβικής σημασίας.

Είναι, λοιπόν, απαραίτητη η υιοθέτηση οδηγιών προστασίας της ψυχικής υγείας των παιδιών και εφήβων και η επιδίωξη στην εστίαση αυτών στις ιδιαίτερες ανάγκες.

Η δράση θα ξεκινήσει την Τρίτη 15/09/2020. Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι γονείς, ωφελούμενοι ΤΕΒΑ, μπορούν να επικοινωνούν καθημερινά στο τηλέφωνο: 2611 100225 ή 6940 823857. Ώρες επικοινωνίας από 09:00 -14:00.