Το υπ. Παιδείας θα παρέμβει στα ΑΕΙ εάν δεν εφαρμοστεί ο νόμος για τις μετεγγραφές

2014-12-09 11:44

Εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος για τις μετεγγραφές των φοιτητών το υπουργείο Παιδείας θα παρέμβει, είπε σήμερα (8-12-2014) στη Βουλή ο υφ. Παιδείας Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση της Βουλευτού Τσαμπίκας Ιατρίδη , σχετικά με τις μετεγγραφές  πολυτέκνων και τέκνων πολυτέκνων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας και πρόσθεσε τα εξής:.

Α. Σε σχέση με την άρνηση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να δεχτούν αιτήσεις για μετεγγραφή από παιδιά πολύτεκνων οικογενειών άνω των 23 ετών, κάτι το οποίο είναι παράνομο και παράτυπο, κάναμε έναν σχετικό έλεγχο μετά την επίκαιρη ερώτησή .

Β. Αποστείλαμε ερωτήματα προς τα Τεχνολογικά Ιδρύματα. Έχω ήδη απαντήσεις στα χέρια μου από το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και από το ΤΕΙ Πειραιά, τα οποία εγγράφως μας διαβεβαίωσαν ότι καμία τέτοια περίπτωση δεν υπάρχει στις δικές τους αιτήσεις. Τα έγγραφα είναι εδώ και είναι στη διάθεσή σας. Αυτά είναι τα έγγραφα από το ΤΕΙ Πειραιά και από το Αλεξάνδρειο Τεχνολογικό Ίδρυμα Θεσσαλονίκης. Αναμένονται απαντήσεις και από τα υπόλοιπα Τεχνολογικά Ιδρύματα, στα οποία κάναμε παρόμοιες ερωτήσεις.

Γ. Θεωρούμε ότι κατά το σκέλος αυτό, εάν παρατηρηθεί οποιαδήποτε περίπτωση όπου δεν εφαρμόστηκε ο νόμος, θα πρέπει να παρέμβει το Υπουργείο και αυτό θα πράξει.

Δ. Σχετικά με τον αποκλεισμό όσων πέτυχαν με το 10%, αυτό είναι ένα θέμα που απασχόλησε και την Ολομέλεια της Βουλής. Η λογική που επικράτησε εν όψει της δημιουργίας ενός μόνιμου θεσμικού πλαισίου για τις μετεγγραφές -κάτι που είναι ζητούμενο για το Υπουργείο- με μια σταθερή προοπτική και με σταθερά δεδομένα έτσι ώστε να μην αιφνιδιάζεται ο οποιοσδήποτε είναι ότι, επειδή τα τέκνα αυτών των οικογενειών έτυχαν του προνομίου της εισαγωγής τους, το προνόμιο και για τη μεταφορά της θέσης τους θα δημιουργούσε μια άνιση κατάσταση ανάμεσα στους επιτυχόντες.

Ε. Σε αυτήν τη λογική, με αυτήν τη σκέψη, η οποία βέβαια μέχρι ενός σημείου πρέπει να δεχτούμε όλοι ότι έχει τη βάση της, πλην όμως δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα των πολυτέκνων και την αδυναμία πολλών οικογενειών να σπουδάσουν τα παιδιά τους μακριά από τις εστίες τους, είναι η παρούσα τουλάχιστον θέση του Υπουργείου Παιδείας.

Ζ. Επιμένω, όμως -και αυτό θέλω να το θεωρήσετε ως δεδομένο- ότι όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός σε προηγούμενες τοποθετήσεις του, αυτήν τη χρονιά, για αυτήν την εκπαιδευτική περίοδο έτσι θα ισχύσουν τα πράγματα μέχρις ότου να υπάρξει κάποια στιγμή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το σύνολο των μετεγγραφών και για να μην υπάρχει αιφνιδιασμός στον κόσμο.

Η. Δύο πράγματα έχω να δηλώσω, εν κατακλείδι. Το πρώτο είναι ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε μη συμμόρφωσης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων για το υφιστάμενο καθεστώς είμαστε στη διάθεσή σας ανά πάσα στιγμή για να παρέμβουμε. Δεύτερον, πρόθεση και εκτίμηση του Υπουργείου είναι ότι αυτές οι διάσπαρτες διατάξεις πρέπει κάποια στιγμή να γίνουν αντικείμενο συζήτησης συνολικά στη Βουλή, έτσι ώστε να δούμε πού πράγματι πρέπει να υπάρχει το περιθώριο της μεταφοράς θέσεων ή των μετεγγραφών και αυτό το καθεστώς να ισχύει συνεχόμενα, για να υπάρχει και μία ασφάλεια και ένα ξεκάθαρο πεδίο για τους νέους που θέλουν να σπουδάσουν.

Θ. Αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι αυτά που υπάρχουν και είναι σε βελτίωση των διατάξεων του Μαΐου του 2014, αλλά στα πλαίσια των δυνατοτήτων που αυτή τη στιγμή παρέχονται, με απόλυτη βέβαια κατανόηση στο ζητούμενο σε σχέση με τους φοιτητές από πολύτεκνες οικογένειες, οι οποίες πράγματι είναι σ’ έναν αριθμό ελεγχόμενο μεν πλην όμως μη διαχειρίσιμο, με βάση τα δεδομένα έτσι όπως τα ξεκινήσαμε και έτσι όπως συμφωνήθηκαν με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πηγή https://www.esos.gr ,   ΑΣΠΕ  ,