Επιστολή ΑΣΠΕ στον Πρωθυπουργό σχετικά με το οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 5.000 ή 10.000 ευρώ

2012-08-27 14:22

ΑΝΩΤΑΤΗ  ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΠΟΛΥΤΕΚΝΩΝ  ΕΛΛΑΔΟΣ

Αρ. Πρωτ. 181                         Αθήνα, 27/8/2012
Αξιότιμο 
Κύριο  Αντώνη Σαμαρά                   
Πρωθυπουργό 
Μέγαρο Μαξίμου
Ηρώδου Αττικού 19, Τ.Κ. 10674
Ενταύθα
 
            Κύριε Πρωθυπουργέ,          

           αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σ΄ εσάς, για όσα θρυλούνται και διαρρέονται στον ημερήσιο τύπο και τους τηλεοπτικούς σταθμούς, μετά μάλιστα και τις δηλώσεις στην ΝΕΤ του υφυπουργού εργασίας Ν. Παναγιωτόπουλου, ότι τα πολυτεκνικά επιδόματα θα χορηγούνται μόνον σε όσους έχουν ανάγκη!! Αναγράφεται δε ότι θα χορηγούνται σε όσους έχουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα 5.000 ή 10.000 ευρώ, δηλ. σ΄ αυτούς που κατοικούν στα θυμαράκια!!

            Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτα και αδιανόητα όλα αυτά, που διοχετεύονται στον τύπο, όταν μάλιστα εσείς είχατε, κατ΄ επανάληψη, ρητώς δεσμευθεί ότι θα επαναφέρετε τα πολυτεκνικά επιδόματα όπως ήσαν το 2009 και ήταν η μοναδική τέτοια δέσμευση σας. Και δεν μπορεί ο υφυπουργός να σας εκθέτει κατ΄ αυτόν τον τρόπον.

             Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η χορήγηση του επιδόματος και της σύνταξης της πολύτεκνης μητέρας και του επιδόματος του τρίτου τέκνου θεσπίσθηκαν ως κίνητρο, για να ενθαρρυνθούν οι νέοι και οι νέες Ελληνίδες ν΄ αποκτήσουν τρίτο και τέταρτο τέκνο, λόγω της εφιαλτικής καταστάσεως της υπογεννητικότητας, που μαστίζει την πατρίδα μας. Δεν έγινε για να βοηθηθούν κάποιοι πενόμενοι ή οικονομικώς αδύνατοι και συνεπώς δεν πρόκειται περί « κοινωνικών» ή «προνοιακών» επιδομάτων, όπως επιδιώκεται να τα βαπτίσουν.

          O συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας με το άρθρο 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος την υπέρ των πολυτέκνων ειδική κρατική φροντίδα, δεν απέβλεψε στην ενίσχυση αυτών ως κατηγορίας οικονομικώς αδυνάτων ή αναξιοπαθούντων προσώπων, όπως έχει αποφανθεί κατ΄ επανάληψη και το Συμβούλιο της Επικρατείας (1095/2001, 1366/2009).

           Ενώ δε η κατάσταση έχει χειροτερεύσει και η Ελλάς είναι η 3η πλέον γερασμένη χώρα του κόσμου και το 20% από τα εννέα εκατομμύρια των Ελλήνων είναι άνω των 65 ετών, θεωρούμε αδιανόητη κάθε σκέψη για περικοπή και θέσπιση  εισοδηματικών κριτηρίων  επί των πολυτεκνικών επιδομάτων, που υπήρξε το σημαντικότερο κίνητρο δημογραφικής πολιτικής.

         Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε να σταματήσει κάθε συζήτηση και σκέψη για περικοπή και θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση των πολυτεκνικών επιδομάτων, όταν είναι γνωστή η ευαισθησία σας απέναντι στην τάξη των πολυτέκνων, αλλά και η ανησυχία σας για την εφιαλτική κατάσταση του δημογραφικού μας προβλήματος.

         Με την βεβαιότητα ότι θα είναι άμεση η παρέμβαση σας και θα αποτραπεί μία τέτοια επιδρομή κατά των πολυτέκνων,



διατελούμε με εκτίμηση 

Για την ΑΣΠΕ



      Ο Πρόεδρος                                                                      Ο Γεν. Γραμματέας     






Βασίλειος Θεοτοκάτος                                Εμμανουήλ Χρυσόγελος